Kairó, Egyiptom

Kairó, Egyiptom

 

View of Cairo, Egypt at night

View of Cairo Mosques in Egypt


Egyiptom fővárosa, Kairó, mindig lenyűgözte a turistákat, még most is, amikor a mamlúkok uralmának már 10 évszázada vége szakadt. Akárhogy is, a gyönyörű, hektikus, zsúfolt, meglepő, elvarázsolt (és folytathatnánk a sort még néhány jól hangzó jelzővel) város az egyiptomiak szemében még mindig régi dicsőségét őrzi, a győzelem városa, ahogy a helyiek ismerik, al-Qahirah, vagy egyszerűen Masr, ami egyben Egyiptom neve is arabul. Kairó elő,- és kertvárosaival egyike a Föld legnagyobb kiterjedésű településeinek, és tele van turistalátványosságokkal. Mindemellett egy egész ország adminisztratív és kormányzati központja is, amit nehéz elképzelnünk, miközben éppen a nagy piramisokat csodáljuk a város és sivatag ölelésében, Gízában. De nem csak a piramisok- Kairó tele van ősi sziklatemplomokkal, sírkamrákkal, lenyűgöző keresztény templomokkal, lélegzetelállító iszlám műemlékekkel, és természetesen az Egyiptomi Múzeummal, mely a fáraók kincseit és emlékét őrzi.

 

Abban a pillanatban, ahogy kezded elveszíteni az érzékeidet és saját magadat is a rád zúduló élmények sűrűjében, felfedezed Kairó otthonosságát is: milyen békés üldögélni a kis kávézókban, vagy végigbandukolni Kairó kis sikátorait és utcácskáit. Egyszerűen lehetetlen vállalkozás minden részletében bemutatni Kairót: valójában a szerző csak egyfajta nézőpontot közvetíthet, mindezt az olvasónak saját magának kell megtapasztalnia, hogy megérthesse.

 

Egyiptom fővárosa lenyűgöző hely, tele élettel és mozgással a nap 24 óráján keresztül: szűnni nem akaró zsivaj, autók zajos dudálása, kacagó gyerekek játszanak az utcán, és az árusok hangosan kínálgatják szolgáltatásaikat, vagy árujukat.

 

Cairo, Egypt

A város rengeteg kulturális programot is kínál, művészeti galériák és zenecsarnokok látogathatóak, mint például a Kairói Operaház, a Sawy Kultúrház, az Ahmed Shawky Múzeum, de az összes lehetőséget fel se lehetne sorolni, ahogy az a világ egyik legnagyobb városához illik is. A lelki felüdülésen túl a testire is lehetőség nyílik, wellnessz-részlegek és edzőtermek várják az érdeklődőket a város minden részén, a Four Seasons Hotelban, a Cairo Marriottban, de kevésbé exkluzív és ezáltal némileg olcsóbb helyek is felfedezhetőek más hotelekben, vagy hostelekben.

Hogyha eleged van a városnézésből, és kimerültnek érzed magad reggel a túl komoly programokhoz, fedezd fel Kairó hihetetlen választékát, amit a vásárlás, szabadidős, - és éjszakai programok terén nyújt. Választhatod a híres Khan el-Khalili bazárját, mely a 14. század óta változatlan formában várja a látogatókat, mindent megtalálsz, de modern, légkondicionált plázákban is csemegézhetsz a legújabb divat szerinti ruhákból. A Kelet minden kincse a lábaid előtt hever. Kézműves termékek, fűszerek, parfümök és illatszerek, arany, ezüst, szőnyegek, bronz és rézedények, bőrműves termékek, üveg, kerámia és míves faragott ládikák és bútorok. Próbálj ki párat a híres piacok közül, melyek az utcán találhatóak, mint a Wekalat al-Balaq, a ruhák és textíliák lelőhelye, beleértve természetesen a híres egyiptomi pamutot, a Sátorkészítők Piaca a kézzel varrott faliszőnyegek lelőhelye, a Mohammed Ali utcai piac, ahol hangszereket vásárolhatsz, de még ha nem szeretnél költeni, akkor is élvezetes séta lehet járni egyet a Tevepiacon. Ez az ország évezredek óta, és még most is a vásárlók paradicsoma.

 

Ha már a nézelődésbe is belefáradtál, ülj be egy sishára (vízipipára) az utcán található kis kávézók egyikébe, és próbáld ki a frissítően ízletes dohányok egyikét, az almásat, a kókuszosat, vagy a Red Bullosat. Ez utóbbi biztosan felélénkít majd. Utána ebédelj úgy, mint egy igazi egyiptomi, egyél egy jó kuserit (tradicionális tésztaétel), ami nem kerül többe négy fontnál a kimérésekben. Vagy szállj fel egy felukkára, ami megmutatja Kairó másik oldalát, körbeúsztatva téged a Níluson, miközben a hűvös szél a felukkák különböző zászlócskáival és színes díszeivel játszadozik.

 

Egy olyan élénk városban, mint Kairó, amely tele van változatossággal, kultúrával, és jószívű emberekkel, akik bárkinek készek segíteni, sosem fogysz majd ki a tenni-, és felfedeznivalóból.

 

Cikkek Kairóról


Kairó térképe

Kairó statisztikái

Kairói időjárás

Kairó történelme

Iszlám emlékművek

Keresztény emlékművek

Zsidó emlékművek

Fáraók korabeli emlékművek

Más helyek Kairóban

Hotelek Kairóban

Hostelek és diákszállók

Kaszinók

Diszkók

Művészeti galériák

Night klubok

Kereskedelmi kamarák

Mozik

Templomok

Kulturális központok

Egészségmegőrző klubok

Könyvesboltok

Egyiptomi klubok

Autókölcsönzők

Nagykövetségek

Turistairodák

Éttermek

Internetkávézók

Múzeumok

Golfpályák

Nemzetközi közösségek