Olcsó és önálló utazás Egyiptomban

Olcsó és önálló utazás Egyiptomban

 

Egy szoba az olcsó árkategóriájú, háromcsillagos Hotel Longchamps-ban

 

Sokak számára egy egyiptomi nyaralás „életük üdülése” lenne, valami, amit mindig is szerettek volna elérni, de úgy gondolják, nincs meg a megfelelÅ‘ anyagi hátterük hozzá. Utána sem néznek, vagy érdeklÅ‘dnek, pedig Egyiptomban mindig ki lehet fogni az olcsó utakat.  Egy olcsó utazás költségvetésének tartalmaznia kell az Egyiptomba jutást repülÅ‘vel vagy más módon, az országban való utazást, a szállást, érkezést, és a belépÅ‘jegyeket a különbözÅ‘ műemlékekbe és múzeumokba, igény esetén pedig az idegenvezetÅ‘ díját is. De mindemellett más költségek is felmerülhetnek, a legtöbb embert például az érdekli, hogy felfedezzék a legolcsóbb helyeket és minél több ajándékot vásárolhassanak az otthon maradtaknak. Természetesen ez egy elég átlagos és hétköznapi példa.

 

Az olcsó utazás nem jelenti azt feltétlenül, hogy önállóan kell megszerveznünk az utat. Sok esetben egy közös nyaralás sokkal kellemesebb és jóval olcsóbb lehet, mintha magunknak szerveznénk. A kirándulásszervezÅ‘k hatalmas akciókat és kedvezményeket kapnak mindenhol, a szállástól kezdve a repülÅ‘jegyen át az országon belül való utazásig. Még a legtapasztaltabb egyedül utazó sem tud versenyezni ezekkel a megtakarításokkal, fÅ‘leg, ha az ügynöknek jó nagy csoportja van. Nem minden esetben, de az ügynökségek által szervezett utak sokszor ugyanannyiba kerülnek, vagy csak egy kicsit drágábbak, mint egy repülÅ‘jegy Egyiptomba, ha valaki egyedül utazik.

 

Ez különösen igaz, amikor Európából szerveznek utazást az országba. Több olyan charterszolgáltatás és utazási iroda is van, amely jó üzleti kapcsolatban áll Egyiptommal, beleértve a hatalmas kedvezményeket, szakértÅ‘ idegenvezetÅ‘ biztosítását, így az árakat elképesztÅ‘en alacsonyan tudják tartani.

 

Ahogy mi egy másik cikkünkben javasoltuk, amiben közösen szervezett utak és az egyedileg szervezett utak elÅ‘nyeit és hátrányait hasonlítottuk össze, talán a legjobb és legolcsóbb megoldás a független utazásra Egyiptomban, ha valaki befizet egy turistaútra, de a szervezÅ‘k és idegenvezetÅ‘k segítségével saját idÅ‘t teremt magának, amikor önállóan nézelÅ‘dhet, vásárolgathat, vagy amit csak szeretne. Ebben az esetben a közös utazás elÅ‘nyeit is élvezheti, miközben belekóstolhat a független szervezés örömeibe is.

 

Manapság a turisták kezdenek rádöbbenni, hogy önállóan utazni Egyiptomon belül egyáltalán nem veszélyes. Ami a leginkább megkülönbözteti Egyiptomot a többi turistaparadicsomtól, hogy az egyiptomiak nagyon segítÅ‘készek és az emberek odafigyelnek a turistákra. Nagyszerű és lelkes vendéglátók, még a turisták által látogatott területeken kívül is. A legtöbb hotel vagy szállás személyzete, ha megkérdezzük Å‘ket, széleskörű információval tud szolgálni és szívesen meg is osztják az utazókkal tudásukat a környékrÅ‘l. Segítenek megszervezni a kisebb kirándulásokat, és amennyiben az idÅ‘beosztásuk engedi, talán még idegenvezetÅ‘ként is segítik a turistákat.

 

Emellett a legtöbb műemlék, fÅ‘leg az ismertebbek és látogatottabbak mellé azonosító táblákat helyeztek el, részletes és többnyelvű leírással. Egy jó útikönyvvel, fÅ‘leg, ha olyat választunk, ami kifejezetten az egyedül utazóknak íródott, semmi problémánk nem adódhat.

 

Minden, a hotelszobák, a repülÅ‘jegyek ára, az egynapos kirándulások olcsóbbak az elÅ‘,- vagy utószezonban. Az egyiptomi fÅ‘szezon június közepén kezdÅ‘dik, és szeptember közepéig tart. Ramadan szintén zsúfolt Egyiptomban, de egyben nagyon érdekes is, a csúcsszezon pedig Karácsony elÅ‘tt kezdÅ‘dik és nagyjából az újévvel véget is ér, akárcsak az európai országokban. Ebben a rövid év végi idÅ‘szakban az árak elképesztÅ‘en magasra nÅ‘nek, és sok esetben a szállodák vagy hotelek csak akkor tudnak szállást biztosítani, ha elÅ‘re foglalnak a csoportok, vagy turisták. Más idÅ‘szakok is zsúfoltak lehetnek, például az európai ünnepek, ezért elÅ‘re meg kell fontolni az utazás idÅ‘pontját. Különösen a koraÅ‘sz és a húsvét környéke népszerű, amikor rengeteg üdülést szerveznek az országba. Az október is igen forgalmas hónap, ahogy a március végi és április eleji hetek is. A legnyugodtabb idÅ‘szak és a legideálisabb az önálló utazásra szeptember és november hónap.

 

 

RepülÅ‘jegyek

 

Sokak számára az olcsó egyiptomi utazásra szánt költségvetés legnagyobb hányadát a repülÅ‘jegyre szánt összeg jelenti. Akik Európából utaznak, kevesebbet fizetnek, sokszor feleannyit mint az észak-amerikaiak. Ha egy átlagos, repülÅ‘jegykeresÅ‘vel a körülbelül legkedvezÅ‘bb árú jegyet nézzük meg London és Kairó között, illetve Kairó és New York között, a londoni jegy kicsit több mint 500, a new yorki jegy pedig kicsit kevesebb, mint 900 USA dollárba kerül majd (ha például a www.travelocity.com-ot nézzük, szeptember közepi foglalással). Meg kell jegyeznem, hogy ezek az árak pár éve óta nagyon keveset változtak. Ha egy helyi utazási irodát vagy ügynököt keresünk meg, elképzelhetÅ‘, hogy mindkét repülÅ‘jegyet jóval olcsóbban megúsznánk.

 

SÅ‘t mi több, az off-line szolgáltatók, fÅ‘leg Európában, általában sokkal jobb árakon kínálják a repülÅ‘jegyeket, mint az on-line foglalási rendszerek. Ezt néhány kisebb, okos chartertársaság a saját, és egyben utasai javára fordítva menetrend szerinti járatszolgáltatást biztosít.

 

Ahhoz, hogy az ember a lehetÅ‘ legolcsóbban utazhasson Egyiptomba, gyakran meg kell kerülni az internetet, és alaposan utána kell járni a kínálatnak és a piacnak, ami idÅ‘t, levelezést, hosszú telefonhívásokat kíván, de vannak olyanok is, akiknek ez egyszerűen nem éri meg. Az a turista, aki szeretne minél jobb ajánlatot kapni a repülÅ‘jegyére, a valós árakkal dolgozó szolgáltatókhoz kénytelen fordulni, a kisebb vakációs vagy charterirodákhoz, Å‘k viszont gyakran nem találhatóak meg az interneten. SÅ‘t, az internetes keresés során gyakran a légitársaságok oldalait találja meg elÅ‘ször az érdeklÅ‘dÅ‘, ahol a piacon lévÅ‘ legjobb árnál magasabb árat talál majd, mivel az oldal nem végez összehasonlítást, csak a társaság járatait kínálja. Vagy jobb esetben még talál olcsó járatot, csak éppen nem oda, ahova készül.

 

Azok, akik a legolcsóbb jegy után kutatnak az interneten, könnyen csalódhatnak. Sok élgitársaság vagy keresÅ‘ honlapja csak regisztráció után elérhetÅ‘, utána pedig kiderül, hogy nincs olyan jó ajánlatuk, amit érdemes lenne megfogadni. Ez könnyen megmagyarázható, mivel a társaságok árai nyilvánosak, egymáshoz tudnak igazodni. Azt ajánljuk a turistáknak, akik olcsó árakat keresnek, hogy olvassák el a FAQ/gyakran feltett kérdések menüpont alatt, hol találhatnak jó árakat, különleges ajánlatokat, vagy megbízható irodákat a következÅ‘ oldalon: http://www.travel-library.com/air-travel/consolidators.html. Ez egy igen jól összeszedett, remek tanácsokkal szolgáló honlap, amit minden utazó figyelmébe ajánlunk.

 

Általában úgy találhatjuk meg a legkedvezÅ‘bb árat az on-line keresÅ‘kben az egyiptomi repülÅ‘járatok esetén, ha minél hamarabb lefoglaljuk a helyünket. Egy jó példa az on-line repülÅ‘jegykeresÅ‘kre a http://travelsecrets.com/, ahol meglepÅ‘en kellemes áron tudunk utazást foglalni. Itt new yorki indulással már 705 USA dollártól is találhatunk jegyet, ha szerencsénk van. Ez az oldal viszont nem ad találatokat többek között Nagy-Britanniára. A nagy-britanniai járatokhoz nézzük meg az airfares.co.uk oldalt. Ezen a honalpon akadnak járatok Londonból Kairóba 295 USA dollár plusz illetékek ártól. Számos jó on-line oldal létezik a témában, például a FlightSearch és a Lastminute.com.

 

Németországban az Air Berlin lehet jó választás. Több mint húsz országba indítanak járatokat, nem csak a fÅ‘városból, hanem Németország más nagyobb városaiból is.

 

A legjobb árajánlatot biztosító cégek országonként eltérnek, és általában függetlenek a nagy nemzetközi foglalási portáloktól, ezért nem gyűjtöttük ki az egyes országok szerinti kínálatot. Ez egyszer, muszáj lesz segítség nélkül megtalálnia, amit keres.

 

Hotelek Egyiptomban

 

Mindenképpen meg kell említeni, hogy az olcsóbb hotelek vagy szállások menedzsmentje sokszor borzasztó rámenÅ‘s vagy tolakodó, különösen az olyan, turisták által kedvelt helyeken, mint Aswan vagy Luxor. Kirándulások szervezésével egészítik ki a jövedelmüket. Gyakran elÅ‘fordul, hogy a környék ismeretébÅ‘l fakadóan ezek a túrák jó ár/érték arányúak, olcsóak és alaposak, de nagyon nehéz elÅ‘re eldönteni, hogy nem lehúzásról és átverésrÅ‘l van-e szó. Talán a legjobb módja, ha a hotelben lakó turistáktól megkérdezzük, vettek-e már részt a személyzet által szervezett kirándulásokon, és ha igen, számoljanak be tapasztalataikról.

 

A hotelválasztás az, ami legnagyobb részben meghatározza egy kirándulás hangulatát, és szerencsénkre igen nagy tapasztalattal rendelkezünk az egyiptomi olcsó szállodák és egyéb szállások területén, amit megoszthatunk olvasóinkkal. A legtöbb turista, aki az országba látogat, és egyedül szervezi meg az útját, szeret Kairó belvárosában, vagy a belvároshoz közel maradni. Ez az a környék, ahol a legfÅ‘bb turistalátványosságok elhelyezkednek: a híres Egyiptomi Múzeum, közel van az iszlám városrész, és a Khan el-Khalili Bazár, mint ahogy a kopt vagy Ó-Kairó is. Talán itt találjuk az olcsó hotelek és szállások legszélesebb választékát. Innen könnyen megközelíthetÅ‘ek a város más részein lévÅ‘ célpontok is, az Å‘si, fáraók korabeli emlékek, mint Gíza, Szakkara, Dahsur és Memphisz.

 

Az összes olcsó hotel, amit az oldalunkon ajánlunk, légkondicionált szobákkal rendelkezik, telefont, televíziót és külön fürdÅ‘szobákat kínál. Az egyszemélyes szobák ára 30 és 50 USA dollár között mozog. A még ennél is olcsóbb hotelek, illetve szállások 2 és 5 USA dollár között kínálnak egy éjszakát, de gyakran hiányoznak az alapvetÅ‘ komforthoz szükséges berendezések, mint például az önálló fürdÅ‘szoba szobánként, és gyakran a többi vendég szegényebb arab, ami néhány turistát zavar. MielÅ‘tt bejelentkeznének egy ilyen olcsó szállásra, érdemes a helyszínen felmérni a lehetÅ‘ségeket, és úgy választani.

 

A Hotel Longchamps (olvassa el részletes beszámolónkat) jelenleg , és még valószínűleg sokáig a kedvenc hotelünk marad. Zamaleken fekszik, ami a Nílus közepén lévÅ‘ sziget, a kairói elit lakhelye (itt található a magyar konzulátus is), és csak egy híd választja el a belvárostól. 36 USA dollárért /fÅ‘/éjszaka, a Hotel Longchamps a saját mezÅ‘nyében verhetetlen. A környék csendes, nyugodt és elÅ‘kelÅ‘. A hotel csillogó, fényes, modern, mégis kényelmes és otthonos. A Hotel Longchamps, akárcsak más olcsó hotelek Kairóban, egy épület ötödik és hatodik emeletét foglalja el. Abban az esetben, ha a hotelben nem találnának üres szobát, próbálják ki a Hórusz hotelt, ami szintén otthonos, és elérhetÅ‘ árú, bár nem olyan kiemelkedÅ‘ minÅ‘ségű, mint a Longchamps.

 

 

Étterem a Hórusz Hotelben

Étterem a Hórusz Hotelben

 

Kairó belvárosában található a Victoria hotel, ami szintén jó választás, és a második a kedvenc olcsó hoteljeink listáján, bár kissé drágább, mint a Hotel Longchamps. A Victoria egy egész épületet elfoglal, egy kellemes tetÅ‘terasszal és egy internetkávézóval is várja vendégeit.

 

Bár a Victoria Hotelben 

 

Bár a Victoria Hotelben

A Victoria közelében van még két hotel, ami említést érdemel: a Carlton, mert ez a legkevésbé drága az összes hotel közül, amit meglátogattunk, és a Windsor Hotel, amit megtalálhat a történelmi nevezetességek és a tesztelt bárok között is. A Carlton tiszta, egy gyönyörű kilátással rendelkezÅ‘ tetÅ‘kerttel és étteremmel. Ahogy a Windsor hotelt, ezt az épületet is ebben a hónapban látogattuk meg, hogy egy összefoglaló cikket írjunk Kairó történelmi hoteljeirÅ‘l, múlt hónapban pedig a híres bárját teszteltük.

Végül pedig a Husszein hotel (tekintse meg összefoglaló cikkünket), amely a Khan el-Khalili bazárban helyezkedik el. Ez a hotel szintén minden alapvetÅ‘ komfortkellékkel felszerelt szobákat kínál a vendégeknek: légkondicionálást, saját fürdÅ‘t, telefont és televíziót. A hotel ideális választás lehet azok számára, akik szeretnének minél több idÅ‘t tölteni a khan el-Khalilin, ugyanis minden szobából lenyűgözÅ‘ kilátás nyílik a piacra. A tetÅ‘n lévÅ‘ étterembÅ‘l pedig az egész iszlám városrészt beláthatjuk.

 

 

A Husszein hotel étterme, és a kilátás a Money étteremből

 

View from the Restaurant of the The Hussein Hotel Restaurant in Cairo, Egypt

A Husszein hotel étterme, és a kilátás az étterembÅ‘l

 

 

Pénz Egyiptomban

 

Az egyiptomi olcsó utazás egyik titka, hogy a turista tartson magánál sok váltópénzt, érméket, fÅ‘leg félfontosokat (ötven piasztereseket). Valójában elég nehéz apróra váltani a pénzt, de a nagyobb hotelekben, fÅ‘leg az ötcsillagos szállodákban kifejezetten hasonló célra szereltek fel kasszákat, ahol a segítségére lesznek.

 

Sokszor a taxisofÅ‘rök, a boltok eladói és a trafikosok azt állítják, hogy nincs náluk aprópénz, nem tudják felváltani a nagyobb összeget. Ilyenkor természetesen meg kell próbálni a pontos összeget odaadni nekik. Ne felejtse el, hogy az utóbbi pár évben az egyiptomi font árfolyama sokat változott. Manapság majdnem kétszer annyi egyiptomi fontot kaphat egy dollárért, mint néhány évvel ezelÅ‘tt.

A legutóbbi valutaárfolyamot tekintse meg az Egyiptomi Amerikai Bank honlapján!

 

Helyi közlekedés

 

A lent leírtak mellett, kérjük tekintse meg a Közlekedés Egyiptomban szekció cikkeit, vagy olvassa el a Közlekedés Kairóban élménybeszámolót!

 

A legtöbb önállóan utazó turista akkor jár a legjobban Kairóban, ha fél,- vagy egynapos túrákra és kirándulásokra fizet be, amik a fÅ‘bb turistalátványosságokat célozzák meg. Több hotelben elérhetÅ‘ egy-vagy két utazási ügynök, de több száz irodát találhatunk Kairó belvárosában sétálva is. A legnagyobb hotelekben a nap egy részében maga az utazási ügynök is ott tartózkodik. Több úticél, mint például a Khan el-Khalili Bazár vagy a citadella Kairó belvárosában helyezkedik el, vagyis taxival sem drága a megközelítésük, de például a Szakkarába, vagy Memphiszbe tett kirándulás jóval többe kerülne taxival, mivel a városon kívül fekszenek. Ilyen nagyobb, fél,- vagy egynapos utazásokat szervez például a Misr Travel. Egy fél napos utazás Memphiszbe és Szakkarába 40 USA dollár, egy teljes napos kirándulás pedig a Fajjúm-oázisba és a Qarun tóhoz 65 USA dollár, ami egyszerűbb és olcsóbb, mint önállóan szervezni, és könnyebben elérhetÅ‘ a nagyobb hotelekbÅ‘l.

 

Taxik Egyiptomban

 

Még akkor is, ha befizet egy-két rövid városnézÅ‘ kirándulásra, nem tudja elkerülni, hogy néha taxiba üljön. A legtöbb turista nem bérel autót Kairóban, amint meglátja a forgalmat és a gyakran kaotikusnak tűnÅ‘ közlekedései viszonyokat. Sokszor a papírokkal sincs minden rendben, a vendégnek nincs nemzetközi jogosítványa, a bérelni kívánt autót pedig nem megfelelÅ‘en biztosított. A tapasztalatlanok számára a taxi igen drága mulatás lehet. A lehetÅ‘ legrosszabb, amit egy turista tehet, hogy kilép egy ötcsillagos szálloda ajtaján, beül a legközelebb látott taxiba, és mindenféle elÅ‘zetes tájékozódás nélkül bemondja az úticélt. Megérkezésnél az utas gyanútlanul a viteldíj felÅ‘l érdeklÅ‘dik, és négy, ötszörösét fizeti annak, mint amit Kairóban szokás. Ha nem vagyunk elÅ‘vigyázatosak, a taxizás könnyen romba döntheti az olcsó utazásról alkotott elképzeléseinket, különösen, ha nem tudjuk megengedni magunknak az ötcsillagos hoteleket és luxusszállodákat.

 

A tipikus fekete és fehér taxik 

A tipikus fekete és fehér taxik

 

Az egyiptomi utazási oldalak gyakran azt tanácsolják, hogy mielÅ‘tt beülnénk a taxiba, egyezzünk meg az árról. Ez jó ötlet lehet abban az esetben, ha egész napra, vagy több órára bérelnénk ha járművet, vagy ha szeretnénk, hogy várjon ránk, amíg mi városnézÅ‘ sétára indulunk.

 

De a városon belüli egyszerű utazások esetén nem ez a legjobb módja annak, hogy olcsón utazzunk. Az egyiptomiak nem beszélnek az árról, amikor beülnek egy autóba, egész egyszerűen azért, mert ismerik az általánosan elfogadott árakat. Amikor taxit szeretne fogni, álljon az út jobb oldalára, forduljon a forgalommal szemben, jobb kezét kicsit emelje fel, és intsen le a kocsit. Amikor egy autó megáll Ön mellett, hajoljon közel az ablakhoz, és mondja el az úticélt. Amennyiben nem egy jól ismert környékre vagy irodaházba készül, mutassa meg a sofÅ‘rnek az úticél arabul leírt nevét (ebben segítséget kaphat akár a hoteljében is). Amennyiben a sofÅ‘r igent mond, üljön be mellé. A férfiak általában az anyósülésen ülnek, míg a nÅ‘knek a hátsó üléseken illendÅ‘ helyet foglalniuk.

 

Megérkezésnél csak át kell adni a viteldíj összegét. Alul egy táblázatban összegyűjtöttük, mennyit szokás fizetni Kairón belüli jellegzetes távolságok esetében a sofÅ‘rnek. Ezen felül természetesen egy kis borravalót is lehet hagyni, amennyiben a sofÅ‘r különösen elÅ‘zékeny volt, informatív, vagy vicces, de a végeredmény mindenképpen egy kerek összeg legyen, amibÅ‘l nem kérünk visszajárót. Fontos, hogy a turisták tisztában legyenek vele, mennyit illendÅ‘ fizetni egy-egy taxiútért a városban a sofÅ‘röknek. Máskülönben, ha túl sokat, vagy túl keveset fizetünk, összetűzésbe keveredhetünk az autó vezetÅ‘jével. Amiatt, hogy a sofÅ‘rök ne követeljenek arcátlanul sokat, sétáljunk kicsit arrébb az ötcsillagos szállodák ajtajától, és ne rögtön a bejáratnál várakozó taxik egyikébe üljünk be. Az alacsonyabb luxusfokozatú szállók ajtaja elÅ‘tt kevésbé valószínű, hogy „hiénákat” találunk. Ennek ellenére van pár trükk, amivel tapasztaltabb turistáknak tűnhetünk. Fontos például, hogy a fotófelszerelést, amennyire csak lehet, tüntessük el táskáink mélyén. Ne tegyünk fel a taxisofÅ‘rnek turisztikai kérdéseket, különben óhatatlanul az „idegenvezetÅ‘nkké” fog avanzsálni. Különösen fontos és hatásos, ha a hotelben segítséget kérünk, hogy írják le a célállomásunk nevét arabul, és ezt a papírt adjuk oda a sofÅ‘r kezébe. A célállomás beazonosítása után a lehetÅ‘ legkevesebbet kommunikáljunk vele a továbbiakban.

 

Másrészt viszont, ha a taxisofÅ‘r beszél nyelveken, segítÅ‘kész lehet, és remek információforrásként szolgálhat a turisták számára. Ha elfogadjuk a vezetÅ‘ segítségét, emeljünk egy kissé az elÅ‘re kigondolt áron, hogy megköszönjük a fáradozását.

 

 

Térkép a Kairón belüli távolságokról

 

 

1: A Nile Hilton hoteltÅ‘l a citadelláig - 15 L.E.
2: A citadellától a Khan el-Khaliliig - 9-tÅ‘l 12 L.E.
3: A Nile Hilton hoteltől a Khan el-Khaliliig 13 L.E.
4: A Nile Hilton hoteltől Heliopoliszig 23-től 30 L.E.
4: A Nile Hilton hoteltÅ‘l a repülÅ‘téreig csomagokkal 55 L.E.
5: A Nile Hilton hoteltÅ‘l Ó-Kairóig (Kopt-Kairó) 17-tÅ‘l 20 L.E.
6: A Nile Hilton hoteltÅ‘l a gízai piramisokig 25-tÅ‘l 40 L.E.
7: A Nile Hilton hoteltől Zamalekig 7-től 10 L.E.

 

Az igazi különbség a forgalom mértékén és a dugókon múlik. Például, ha olyan forgalmi dugóba keveredett az autó, hogy többször annyi ideig tartott az utazás, mint normális körülmények között tartott volna, akkor ennek látszódnia kell az áron is, amit a taxisofÅ‘rnek fizetünk. Úgyszintén, a felsorol árak egy fÅ‘re vonatkoznak. Amennyiben több utas is ül az autóban, fejenként növelniük kell kicsivel az összeget. Például egy út, ami egy embernek 5 egyiptomi fontba kerül, kettÅ‘nek 7 fontba, három fÅ‘nek pedig 8 vagy9 fontba kerül majd a célállomásnál.

 

Szintén figyelni kell a pénz értékére is. Egy taxiút, amiért Egyiptomban 10 fontot fizet, 1,63 USA dollár körüli összegbe kerül átszámítva. A kisebb utakért egy általánosan lacsonyabb összeget kell fenntartani. A Nile Hilton hotelbÅ‘l induló, a kertvárosban végzÅ‘dÅ‘ út például, ami egy rövidke utazás, 5 font körüli összegbe kerül általában. Ez egy kis összeg, de ennél kevesebbért nem éri meg a sofÅ‘rnek megállnia. Ezek az árak általánosan elfogadottak az egyiptomiak között, ha minden körülmény megfelelÅ‘en alakul, és nincsenek viták a fizetés során. Vegye figyelembe, hogy az egyiptomiak fizetése jóval alacsonyabb, mint a turistáké, vagy a nyugati országokban élÅ‘ké, ezért nem is az a cél, hogy ugyanolyan keveset fizessenek, mint a helyiek. A taxisofÅ‘rök nem túl gazdagok, néhányan a saját autójukat használják, a legtöbbjüknek viszont minden nap részesedést kell fizetni a gépjármű tulajdonosának, attól függetlenül, hogy éppen mennyire forgalmas volt a napjuk.

 

Amikor ki szeretné fizetni a viteldíjat, elÅ‘ször szálljon ki a gépjárműbÅ‘l, majd hajoljon vissza az ablakon és adja oda az összeget. Ez az, amire a taxisofÅ‘r is számít. Ha észreveszi, hogy turistával volt dolga, valószínűleg egy kis alkudozás és vitatkozás következik, de Ön ne reagáljon semmit, csak legyen nyugodt és sétáljon tovább, anélkül, hogy a taxist figyelembe venné. Fontos, hogy megjegyezzen egy jellegzetes egyiptomi jótanácsot. Az a legokosabb, ha a pontos, kerek összeget adja a sofÅ‘r kezébe. Amennyiben többet fizet, és vissza szeretne kérni még a pénzbÅ‘l, a pénzváltás csak további felesleges vitához és az ár emelkedéséhez fog vezetni.

 

Nem igazán ajánljuk, hogy taxit béreljenek egy egész napra, vagy több óra hosszára Kairóban. A taxik mindenhol elérhetÅ‘ek, és sokkal egyszerűbb és olcsóbb fogni egy taxit az odaútra, majd a visszaútnál egy másik autóba szállni, mint alkudozni a sofÅ‘rökkel a napidíjról. Amennyiben mégis úgy dönt, hogy egész napra bérel autót és sofÅ‘rt, például egy Szakkarába, vagy Dahshurba vezetÅ‘ hosszabb kirándulás esetén, arra számítson, hogy az árak minimum 150-200 egyiptomi fonttól kezdÅ‘dnek majd.

 

Manapság kezd elterjedÅ‘ben lenni a fekete és fehér taxik másik alternatívája Kairóban. A sárga taxik (yellow cabs) kényelmesebbek, légkondicionáltak, és sok turista elÅ‘szeretettel használja Å‘ket a régimódi taxik helyett, mivel áraik pontosan, kilométer alapon meghatározottak, ezért elÅ‘re lehet számolni a körülbelüli viteldíj összegével.

 

 

Étkezés, és más szükségletek

 

Mennyit szeretne spórolni az utazás folyamán? Ha eléggé odafigyel, rengeteget megtakaríthat a körültekintÅ‘ étkezéssel, ha viszont kevésbé, akkor könnyen kifolyhat kezei közül a pénz. Az a legolcsóbb, ha bevásárol egy szupermarketben, vagy valamelyik sarki kisboltban, szendvicset vásárol az utcai kifÅ‘zdékben, vagy más hideg élelmiszert fogyaszt. Még az ötcsillagos szállodákban is van hűtÅ‘, vagy minihűtÅ‘, ahol kisebb adagokban élelmiszert tárolhat. Fontos, hogy olyan alapvetÅ‘ élvezeti cikkek, mint a palackos víz, röviditalok, vagy cigaretta, a kis trafikokban és közértekben töredékáron vásárolhatóak meg, mint a hotelekben és bárokban. Amennyiben étteremben fogyaszt, vigyen magával egy palack vizet, ami rendelése mellé nyugodtan elfogyaszthat az asztalnál. Az éttermekben is vásárolható palackozott víz, éppúgy, mint a közértekben, de természetesen sokszoros haszonnal.

Kairóban több új szupermarket is várja a vásárlókat. A szupermarketekben egy dobozos kóla ára 1,5 egyiptomi font, míg a hotel minibárjából kivéve 10 egyiptomi fontnál is drágább lehet.

 

Kairóban több új szupermarket is várja a vásárlókat. A szupermarketekben egy dobozos kóla ára 1,5 egyiptomi font, míg a hotel minibárjából kivéve 10 egyiptomi fontnál is drágább lehet.

 

Az ötcsillagos hotelek éttermeiben ebédelni valószínűleg az étkezés legdrágább módja Egyiptomban. Ezzel nem a helyi szokásokat szeretnénk kritizálni, mivel valószínűleg a világ minden részén így működik. Az biztos, hogy ezek az éttermek általában igen jók, és amire biztosan számítani lehet, hogy az ételek rendkívül jó minÅ‘ségűek, és nem okoznak csalódást. Viszont azért az 50 egyiptomi fontért, amennyibe egy luxusszálloda reggelije kerül, az olcsóbb, háromcsillagos szállásokon szobát és félpanziót is kaphatunk. Az ebéd és a vacsora a kevésbé drága hotelekben is szezonális, friss és elérhetÅ‘ árú, és sok esetben ez lehet a legegyszerűbb alternatívája az étkezésnek, ha az ár mellett az idÅ‘nkkel is takarékoskodni szeretnénk.

 

Mindemellett persze azt is érdemes figyelembe venni, hogy az utóbbi években egyre jobb minÅ‘ségű éttermek jelentek meg szerte a városban, elsÅ‘rangú konyhával, ezért azt javasoljuk, nézzen utána az újabb lehetÅ‘ségeknek is. Annak ellenére, hogy rendkívül olcsóak, nem szívesen ajánljuk olvasóinknak az utcai árusokat, akikbÅ‘l rengeteg van, és többféle minÅ‘ségben és higiéniai körülmények között fÅ‘zik és szolgálják fel a gyorsételeket. Talán a a legjobb választásnak az egyiptomi családi vendéglÅ‘k tűnnek, a turisták által zsúfolt területeken kívül. Az olyan éttermek, mint például az Al Tekkia, amirÅ‘l írtunk részletes beszámolót is, tiszták, ésszerű áron kínálják fogásaikat, és rendkívül kellemes idÅ‘töltést ígérnek, éppen ezért arra bátorítjuk olvasóinkat, hogy kövesse figyelemmel étteremajánlónkat, amit folyamatosan frissítünk. Rengeteg helyet teszteltünk már, az egyiptomi stílusú gyorsétkezdéktÅ‘l kezdve egészen a nyugati hamburgerláncokig, ahol gyorsan és olcsón, 3-4 USA dollárnak megfelelÅ‘ mennyiségű egyiptomi fontból megebédelhetünk.

 

 

Telefonálás

 

Az elsÅ‘ és legfontosabb szabály, hogy minden telefonhívás elÅ‘tt, legyen az belföldi vagy külföldi, tájékozódni kell a díjszabásról. Minden egyiptomi hotelben külön díjszabása van a telefonhívásoknak, és egy hosszú, külföldi hívás esetén ez az eltérés kellemetlenül magas lehet. A három,-és négycsillagos hotelekben minden drágább, beleértve az italokat a hotel bárjában, a taxit, az étterembeli árakat, de a telefonhívás díjai kivételt képezhetnek. Sok olcsó hotelben új, direkt nemzetközi telefonrendszereket használnak. Minden három,- és négycsillagos hotel közül, amelyiket kipróbáltunk, csak a Hotel Longchamps rendelkezett korszerű telefonrendszerrel. Ennélfogva, egy egyenes hívás Európába vagy Amerikába akár a háromszorosába, vagy négyszeresébe is kerülhet egy helyi hívásnak.

 

Ezek az árak természetesen csak nÅ‘nek a pénzváltás miatt. Manapság a nemzetközi hívások még mindig igen drágák Egyiptomban, de korántsem annyira, mint régebben, fÅ‘leg, ha valaki elérhetÅ‘ árú eszközöket használ. Ezek közé tartoznak például a Telecard Egypt telefonkártyái, amiket szinte minden boltban meg lehet vásárolni, országszerte. Szintén jó választás az Egypt Telecom kártya, ami csak az Egypt telecom központjaiban elérhetÅ‘. A Menatel nyilvános telefonjai is mindenhol megtalálhatóak Egyiptomban. Ezek használatához zöld telefonkártyát kell vásárolni. Ezek mellett pedig természetesen rengeteg internetkávézó van a nagyobb és kisebb városokban is, ahol ingyenes internetes programok segítségével telefonálhatunk, mindössze azért az alacsony összegért, amennyibe az internethasználat kerül. Ezeknek a módszereknek a segítségével kicsit olcsóbbá tehetjük a nemzetközi telefonhívásainkat az országból.

 

Mindemellett számos nemzetközi vállalatnak létezik egyiptomi képviselete, és helyi tarifával hívható telefonvonala. Ilyen az AT&T and sprint és még sok más nagyvállalat. Számtalan ilyen cég van, és a lista és a számok is folyton változnak, ezért nem is kíséreljük meg cikkünkben mindet felsorolni. A legtöbb hotelben felvilágosítást tudnak adni ezekrÅ‘l a számokról, amennyiben viszont nem kap segítséget, hívjon fel egy ötcsillagos szállodát, mint például a Sheraton, és náluk kérdezÅ‘sködjön.

 

Az ilyen hívások esetében lehet a társaság által kiadott telefonkártyánk, vagy megkísérelhetünk közvetlen kapcsolást. Általában ezek a vonalak foglaltak, ezért telefonkártyát venni nem is rossz ötlet. Ha a nemzetközi hívás, amit el szeretnénk intézni, nagyon fontos és sürgÅ‘s, egyszerűbb, ha keresünk egy olyan hotelt, amelynek közvetlenül elérhetÅ‘ nemzetközi hálózata van.

 

Az olyan hotelek, amelyeknek van nemzetközi telefonrendszere, meglehetÅ‘sen gyakoriak Egyiptomban, de feltétlenül emlékeznünk kell rá, hogy bárhonnan is telefonálunk külföldre az országból, mindenféleképpen költséges lesz.

 

 

Sör, bor, röviditalok

 

Drinking in hotel or other bars can be expensive, particularly depending on the type of liquor ordered. Local beer such as Sakkara, or my favorite, Stella, as well as the local tasty wines are reasonable. European liquors and beer are less reasonable, and American alcoholic beverages are either non-existent or completely unreasonable. For example, a local beer will generally cost in the range of 8 L.E. (Egyptian pounds), or a little over $2.00 USD. This is not a bad price, as the bottles are larger then those in Europe or the US, and the alcoholic content is greater. It, together with Egyptian wine, both at better prices, can also be found in a few liquor stores in major cities.

 

Egy feles európai vodka 20 egyiptomi font körül van a bárokban, míg egy feles Jack Daniels, ha éppen van, akár 50 egyiptomi fontot is kóstálhat. Ezek az árak meglehetÅ‘sen bizonytalanok, de abban biztosak lehetünk, hogy ha valaki mindenféleképpen európai vagy amerikai márkákat szeretne inni Egyiptomban is, sokat fog fizetni érte.

 

Ésszerű választás lehet az is, ha a turista magával hozza a kedvenc alkoholos italát, vagy a repülÅ‘téren a duty free shopban megvásárolja. Minden személy két liter alkoholt hozhat az országba vámmentesen. Mindez további poggyászként és fölösleges cipelnivalóként hangzik, de ezt a helyet visszafelé úgyis elfoglalják majd a családtagoknak szánt ajándékok. Mindemellett a duty free shopokban lévÅ‘ árak, alacsonyak, gyakran még annál is jóval olcsóbbak, mint amit otthon fizetnénk az italokért. Emellett azt is érdemes megjegyezni, hogy az EgyptAir járatain, amellyel a legtöbb turista az országba érkezik, nem szolgálnak fel alkoholos italokat (idÅ‘nként tartanak bort a fedélzeten, de ez alkalomszerű). Ennek ellenére, ha valaki szeretne alkoholt fogyasztani a fedélzeten, engedélyezett a duty free shopban vásárolt, ésszerű mennyiségű alkoholos ital fogyasztása.

 

Borravaló

 

A borravaló, amit Bakseesh, vagy Ba'Sheesh (baksis) néven emlegetnek, közösségi, elfogadott, elterjedt, és nem szégyellnivaló Egyiptomban. Mindemellett vannak határok. Nem kötelezÅ‘ borravalót adni, csak akkor, ha a szolgaáltatás mindenben megfelelt az igényeinknek. Például a taxisoknak szánt összeg általában borravaló-mentes, csak akkor szokás egy kisebb pénzösszeggel megtoldani, ha a sofÅ‘r kiemelkedÅ‘en segítÅ‘kész volt, vagy megbeszélt idÅ‘pontra, telefonhívásra jött. A hotelekben és a szállodákban viszont, akárcsak az egész világon, illik borravalót adni a londínernek vagy a portásnak, ha segít a csomagokat a szobáig vinni.

 

Az egyiptomiak természetüknél fogva elÅ‘zékenyek és nagylelkű házigazdák. Ha megállítunk egy idegent az utcán és útbaigazítást kérünk tÅ‘le, nem vár el cserébe borravalót, sÅ‘t, akár meg is sérthetjük azzal, ha pénzt kínálunk a kedvességéért cserébe. Emellett sokan, köztük taxisofÅ‘rök is akár, valamilyen boltot vagy szolgáltatást ajánlanak. Ezért cserébe szintén nem kell borravalót adni, mert vásárlás esetén kapnak egy kis százalékot a bolt tulajdonosától.

 

A bakshesh jó ürügy arra, hogy tekintélyes mennyiségű aprót, fél,-és egyfontost tartsunk magunknál. Egy egyiptomi font kevesebb mint 30 cent (USA dollár), ezt ne felejtse el.


 

Vásárlás Egyiptomban

 

Mint minden más turistaparadicsomban, Egyiptomban is annál jobb üzletet köthetünk, minél távolabb kerülünk a nyaralóövezettÅ‘l. Talán a hotelek boltjai a legrosszabbak és legtúlárazottabbak, folytatva a sort az ötcsillagos luxusszállók vonzáskörzetében lévÅ‘ boltocskákkal. Szintén kerülendÅ‘ek a házalók, és a nagyobb látványosságok, mint például a gízai piramisok körül lévÅ‘ boltocskák, bódék és szuvenírárusok.

 

ÜdítÅ‘t, elemet, palackozott vizet, és más ilyen hétköznapi használati cikkeket olcsón és különösebb ráfizetés vagy fölösleges utánajárás nélkül a szupermarketekben vehetünk. Azonban jó pár olyan dologért, amit ajándékba szánnak a turisták - mint például az aranyozott kartusok, egyiptomi témájú pólók és mellszobrok, és a többi hasonló tárgy – feltétlenül össze kell hasonlítani a különbözÅ‘ ajándékboltocskák és bódék kínálatát.

 

Az olyan piacokon, mint a Khan el-Khalili Bazár, lehet a legjobb áron ajándéktárgyakhoz jutni. Azonban fontos, hogy a piac központjától kissé kijjebb sétáljunk, ahol a kevésbé frekventált, kisebb forgalmú boltokban alkudhatunk a tárgyakra.

 

Mindemellett a turisták által látogatott területeken, mint amilyen a Khan el-Khalili, Ó-Kairó, vagy a piramisok környéke, számítanak az alkudozásra, és hajlandóak akár jelentÅ‘s mértékben engedni az egyébként túlságosan megemelt áron. Vegyük figyelembe, hogy Egyiptom nem turistalátványosságnak számító részein, a közértekben, áruházakban és trafikokban állandó árak vannak, és egyáltalán nem lehet alkudni. Ha az eladó kedves és segítÅ‘kész, kérhetünk tÅ‘le egy kis árengedményt, de az erÅ‘sködés biztos elutasításra fog vezetni. Az alkudozás az olyan